Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι προτεραιότητες του Θεοδόση Μπακογλίδη




Την υποψηφιότητά του εκ νέου για τη διεκδίκηση του δήμου Καλαμαριάς και τους πρώτους 49 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Η παράταξή του είναι η «Συνεργασία για την Καλαμαριά» και ο ίδιος επισήμανε πως είναι πολυσυλλεκτική, αν και ήδη έχει την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ενδέχεται (όσο δεν υπάρχει επίσημη υποψηφιότητα) να υποστηριχθεί κι από τη ΝΔ.
Από τους 49 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι 15 είναι εν ενεργεία, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι 13. "Την πολιτική ιδεολογία την κρατάω στην άκρη για μένα. Μας ενώνουν τα προβλήματα της Καλαμαριάς. Δε θα συζητήσω με κόμματα, δε θα ζητήσω χρίσματα και στηρίξεις. Συνεννοούμαι μόνο με φυσικά πρόσωπα, φορείς και ομάδες συμπολιτών μου", δήλωσε ο κ. Μπακογλίδης.
Ο δήμαρχος είπε ξεκάθαρα ότι τα μνημόνια κατέστρεψαν πολίτες και αυτοδιοίκηση, όμως επισήμανε ότι «η μεταφορά των εκβιαστικών εθνικών διλημμάτων (μνημόνιο – αντιμνημόνιο) ως διακύβευμα των δημοτικών εκλογών δείχνει ασέβεια στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον αποδυναμώνει απομακρύνοντας το κέντρο βάρους του διαλόγου από τα τοπικά προβλήματα στο βωμό των κομματικών αντιπαραθέσεων».
Τοποθετήθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων και είπε πως θα ήθελε αυτή η κίνηση, μετά τις εκλογές να ανοίξει και να αγκαλιάσει περισσότερους δημάρχους, διότι είναι σε διάλογο με την κοινωνία για την τοπική αυτοδιοίκηση μακριά από τα κόμματα.
«Ο δήμος Καλαμαριάς δεν αποτελεί για μένα πεδίο πολιτικής δοκιμής για μια επόμενη φάση. Δεν είμαι εδώ περαστικός. Θα ήταν ασυνέπεια στα πιστεύω μου να αναζητώ χρίσμα από πολιτικά κόμματα, ενώ γνωρίζω καλά ότι το χρίσμα το δίνει η ίδια η κοινωνία. Όποιοι πολίτες, πολιτικά ρεύματα, συμφωνούν με τις προγραμματικές θέσεις μας και με τον ιδεολογικό προσανατολισμό μας, τους καλούμε να συστρατευθούν μαζί μας σε έναν αγώνα ισότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης για την Καλαμαριά», υπογράμμισε.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο του, δηλώνοντας ότι η συρρίκνωση των τακτικών πόρων του δήμου ακούμπησε το 60% των προηγούμενων ετών. Πέρα από τις κοινωνικές παρεμβάσεις αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που περιμένει την επόμενη εβδομάδα τις τελικές υπογραφές, ώστε να διασφαλιστεί το παραλιακό μέτωπο, οι ελεύθεροι χώροι και το στρατόπεδο Κόδρα.
Στις προτεραιότητές του το μετρό, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, της Κομνηνών και της Μεταμορφώσεως και η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων, που θα θωρακίσει την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα.
Μόνο για δημοτικά έργα η Καλαμαριά εκτελεί μέσω του ΕΣΠΑ παρεμβάσεις 15 εκ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα που εξήγγειλε στις προηγούμενες εκλογές, το 2010, είπε ότι υλοποιήθηκε το 60%-70%.
Τα «στοιχήματα» για τη νέα θητεία, σύμφωνα με τον κ. Μπακογλίδη, είναι:
-Στροφή του προσώπου της Καλαμαριάς στη θάλασσα, με αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.
-Διασφάλιση ελεύθερων χώρων και στρατοπέδου Κόδρα (ο Δήμος είναι χτισμένος σε ποσοστό 95%).
-Διατήρηση κοινωνικής συνοχής.
-Σύγχρονος ψηφιακός δήμος (ήδη σε 35 σημεία υπάρχει δωρεάν Ίντερνετ) στα πρώτα δυο χρόνια της επόμενης θητείας. Εξήγγειλε –εκτός των δυο ΚΕΠ- και τέσσερα δημοτικά ΚΕΠ (με δυο υπαλλήλους στο καθένα) στις γειτονιές, σε πρώτη φάση.
Για τη συνεργασία των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΥΑΘ, σκουπίδια, φυσιογνωμία πόλης, καραβάκια).
Για την τοπική αγορά της Καλαμαριάς είπε ότι άντεξε στην κρίση παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. «Η μείωση του τζίρου έφτασε μέχρι και στο 60% και γι’ αυτό μπήκαν λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις. Εμείς όπου υπάρχει μικρή αγορά κάνουμε αναπλάσεις, διαφημίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και μειώσαμε τα τέλη (εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα) στο ένα τρίτο από το 2010. Επίσης, επενδύσαμε στην καθαριότητα. Ειδικά για την Πλαστήρα όπου τα μισά μαγαζιά είναι κλειστά έχουμε όλοι ευθύνες (καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες που ζητούν υψηλά ενοίκια, Δήμος). Εμείς προσπαθούμε να απελευθερώσουμε δημόσιο χώρο, να διώξουμε τα αυθαίρετα, να αναπλάσουμε το τμήμα Μιαούλη – Χηλής και να κατασκευάσουμε δυο πάρκινγκ στην Πλαστήρα περιφερειακά, για να φέρουμε τον κόσμο στην περιοχή. Στους μεγάλους εμπορικούς οδικούς άξονες (Αδριανουπόλεως, Εθνικής Αντιστάσεως) μόνο το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά. Στην υπόλοιπη Καλαμαριά όμως τα λουκέτα αγγίζουν το 40%. Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν 300 οικογένειες», επισήμανε ο κ. Μπακογλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου