Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ένας Καλαμαριώτης στη NASA




Ο 54χρονος Γιάννης Σιαμίδης ξεκίνησε από τη γειτονιά του γηπέδου του Απόλλωνα στην Καλαμαριά και έφτασε μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος διαθέτει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που σχεεδίασε ο ίδιος.
Οταν αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, γράφτηκε σε σχολή μηχανολόγων, όπου «μόνο μάθημα δεν γινόταν», όπως λέει. Η πρόσκληση του θείου από την Αμερική για το Κλίβελαντ ήταν η χρυσή του ευκαιρία. Σπούδασε επί 7 χρόνια εκεί μηχανολόγος-μηχανικός και το 1987, τρεις μήνες πριν αποφοιτήσει, προσλήφθηκε πολύ στη NASA. «Ημουν τυχερός. Εψαχνα στις αγγελίες ποιος ζητά μηχανολόγους και ανακάλυψα πως ήθελαν στο ερευνητικό κέντρο Glenn της NASA στο Κλίβελαντ!». Από τότε μέχρι σήμερα, ο Ελληνας ερευνητής αναπτύσσει πρωτοποριακά συστήματα για διαστημικές αποστολές. Το πρώτο του πρότζεκτ ήταν μια εφαρμογή διαχείρισης και διανομής της ενέργειας. «Οταν είδα στο κανάλι της NASA να το τοποθετούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έκλαιγα σαν μικρό παιδί», λέει ο΄ίδιος.
Επειτα από άλλα 11 πρότζεκτ με δική του συμμετοχή και με 20 τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο Σιαμίδης θα ασχολείται τα επόμενα 9 χρόνια με ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της NASA: αυτό της «σύλληψης», «απαγωγής» και μεταφοράς στη Σελήνη ενός αστεροειδούς.
Πηγή εφημ. Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου